Noč geografije

Francoski geografi so leta 2017 na prvi aprilski petek sprožili dejavnost NOČ GEOGRAFIJE (La Nuit de la Géographie). V okviru Noči geografije so potekala predavanja, projekcije filmov, delavnice, okrogle mize, razstave, predstavitve geografskih ustanov in publikacij ter demonstriranje pomena geografije in njenih dosežkov ter izpostavljanje geografskega znanja, raziskovanja in študija. Leta 2018 so uspešne dogodke pripravile še nekatere evropske države. Leta 2019 ga je prevzela tudi Evropska zveza geografskih združenj EUGEO in ga razširila na deset evropskih in nekaj afriških in latinskoameriških držav.

Zveza geografov Slovenije se je pobudi pridružila leta 2020. Zamisel je, da bi bila vsako leto organizacijski nosilec ena od ustanov, ki se z geografijo na Slovenskem ukvarja strokovno in poklicno. Organizacijska štafetna palica bo med njimi enakovredno krožila. Organizator prvega slovenske Noči geografije je bil Geografski institut Antona Melika ZRC SAZU. Program Noči geografije se bo vsako leto ves čas dopolnjeval, saj bo možno še zadnji dan spletno prijaviti katero od dejavnosti, ki se je bo domislil posameznik, skupina, šola, društvo ali skupnost.

Noč geografije vključuje predstavitev geografije in geografskih ustanov ter informiranjem o študiju geografije, tiskovne konference, predstavitev aplikativnih raziskav, okrogle mize, podelitev nagrad fotografskega natečaja učencev, dijakov in študentov geografije, podelitev nagrad za najboljše študentske raziskovalne naloge.

Vabljeni na geografske prireditve na začetku aprila. Do tedaj pa imate možnost razmisliti, kaj geografskega bi se še dalo narediti ali neškodljivo ušpičiti na tisti večer, ko bo sončni zahod ob pol osmih.

NOČ GEOGRAFIJE 2023 – opis dogodkov v Sloveniji

NOČ GEOGRAFIJE 2024 – opis dogodkov v Sloveniji