Državno tekmovanje iz znanja geografije

V soboto, 6. aprila 2024, je v organizaciji Zavoda RS za šolstvo potekalo državno tekmovanje iz znanja geografije. Šola gostiteljica letošnjega tekmovanja je bila Gimnazija Škofja Loka. Tekmovanja se je udeležilo 201 tekmovalcev, od tega 140 osnovnošolcev in 61 srednješolcev. Državna stopnja tekmovanja je sestavljena iz treh sklopov. Prva dva sta teoretična, in zajemata vprašanja vezana na občo, regionalno geografijo ter vprašanja vezana na vsebino predpisanega seznama virov in literature. Zadnji sklop pa je terenski del, saj vsebuje vprašanja, vezana na ogled terena, ki je v okolici šole.

Po razglasitvi uradnih rezultatov, 20. aprila 2024, je 112 tekmovalcev prejelo zlato priznanje in 42 srebrno.

Najboljši štirje dijaki iz skupine srednje šola A, Zala Špoljar Slivnik (ŠC Ravne na Koroškem), Alexander Škof (Gimnazija Brežice), Nina Levstik (Gimnazija Novo mesto) in Gregor Samsa (ŠC Postojna), bodo barve slovenske zastave zastopali na mednarodni geografski olimpijadi iGEO na Irskem, od 19. do 24. avgusta 2024.

Seznam prejemnikov zlatih in srebrnih priznanj je objavljen na spletni strani ZRSŠ Tekmovanja/geografija.

Najvišje uvrščeni tekmovalci iz skupine A Osnovna šola (8. in 9. razred), skupine A in B Srednje šole bodo sodelovali na Evropski geografski olimpijadi, ki bo na Kopaoniku (Srbija), in sicer od 28. 6. do 4. 7. 2024. Uradni zastopnik za E-GEO je Zavod NVO – VIDEJA.

Koordinatorica tekmovanj s področja geografije

Manca Poglajen

Morda vam bo všeč tudi...