Pomoč stanovskim kolegom prizadetim v poplavah

Drage geografke in dragi geografi, Izvršni odbor Zveze geografov Slovenije je sprejel sklep, da bomo prosili geografke in geografe ter različne organizacije, da po svojih močeh pomagajo geografskima kolegoma, učiteljema ge. Hani Orešnik in g. Borutu Drobnjaku, ki so ju avgustovske poplave zelo prizadele in imata ogromno škodo. Skupaj z njima smo se dogovorili, da jima bomo v teh težkih časih poskusili vsaj malo omiliti škodo z zbiranjem finančne pomoči. Vsak od njiju bo prejel polovico zbranih sredstev.

Z Rdečim križem Slovenije, kot humanitarno organizacijo, smo sklenili dogovor, da so odprli sklic, prek katerega se bo zbirala finančna pomoč za prizadeta kolega. Zbrana sredstva bosta v celoti prejela kolega in ne bodo vključena v njuno dohodnino.

Donacije lahko nakažete na:

HUMANITARNI RAČUN RKS-OZ Ljubljana:

Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Ljubljana, Tržaška cesta 132, SI-1000 Ljubljana
DELAVSKA HRANILNICA D. D.
IBAN: SI56 61000 11 22 33 44 82
SWIFT ali BIC: HDELSI22
SKLIC ALI REFERENCA : SI00/13-09-2023
KODA NAMENA : CHAR (brez bančne provizije)

Prosimo, da pri nakazilu donacij obvezno navedete sklic: SI00/13-09-2023. Donacije brez sklica bo RKS-OZ Ljubljana namenil socialno ogroženim občanom.

Najlažje pa bo, če iz vaše mobilne banke, kar fotografirate spodnjo QR kodo.

OBRAZLOŽITEV

Hana Orešnik je svojo poklicno pot kot geografinja začela pred petimi leti in skrbi, da geografsko znanje doseže tudi ruralna območja Slovenije. Geografijo poučuje na OŠ Blaža Arniča Luče in OŠ Ljubno ob Savinji, v nedavni katastrofi, pa narava tudi njej ni prizanesla.

Reka Savinja je v zaselku Struge, v občini Luče, ubrala svojo pot in njenemu domu, v neokrnjeni naravi Zgornje Savinjske doline, zadala neprepoznaven izgled. Hiša je bila poplavljena v celotnem kletnem delu in deloma tudi v pritličju. Njej in njenim družinskim članom je odneslo kar tri avtomobile, popolnoma uničilo okolico ter načelo temelje hiše do te mere, da je varno bivanje v njej še vedno pod velikim vprašajem. Trenutno je prihodnost bivanja doma še negotova, saj žal po mesecu dni še vedno ne vedo, ali bo hiša sanirana ali pa bo območje namenjeno razlivnemu področju reke Savinje in bodo morali hišo, sicer v celoti prenovljeno v zadnjih letih, porušiti in si nov dom zgraditi drugje. Trenutno živi z družino v drugem objektu, ki jim ga je občina ponudila v začasno uporabo.

Borut Drobnjak je bil vso svojo poklicno kariero v javnosti zelo priznan, med dijaki pa nadvse priljubljen in spoštovan gimnazijski profesor geografije. Svojo učiteljsko pot je začel v Mariboru, koncem osemdesetih let preteklega stoletja pa se je preselil v Ljubljano, kjer se je zaposlil kot profesor geografije na Gimnaziji Poljane. Tam je poučeval vse do svoje nedavne upokojitve, med dijaki pa je do konca ostal prava “legenda” uspešnega učitelja geografije. Vmes se je za nekaj let preizkusil tudi kot asistent za področje didaktike geografije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, pa tudi kot pisec učbeniških gradiv, ki se delno uporabljajo še danes.

Podivjana Sava v Sneberjah v 15 minutah zalila klet in pritličje njegove montažne hiše Marles, zgrajene v sedemdesetih letih. Poplavna voda je uničila vse, kar je bilo v kleti in pritličju, med drugim tudi njegovo bogato geografsko knjižnico. Tudi avtu ni bilo prizaneseno. Pri odpravi posledic so mu na pomoč priskočili tudi nekdanji dijaki, ki so pomagali očistiti hišo in odstraniti notranje stene in tlake, da se poškodovana stavba lahko zdaj suši. Naslednji korak bo nujno popravilo hiše, kar pa bo za upokojenega samskega profesorja izredno hudo finančno breme.

Morda vam bo všeč tudi...