Svetovni vrh na geografski olimpijadi iGEO 2023

Slovenija se mednarodne geografske olimpijade udeležuje že od njenega začetka. Letos je potekala devetnajstič, gostovali pa so jo v Bandungu v Indoneziji. Na tem izjemnem dogodku, ki je potekal med 8. in 14. avgustom, je sodelovalo 177 dijakov iz 45 držav. Poznavalci trdijo, da je bila to ena najbolje organiziranih olimpijad, Indonezijci pa so se izkazali kot izjemno gostoljuben narod z bogato preteklostjo ter z neverjetnim trudom za preboj v prihodnost. Že z vidika geografije je pohvalno to, da ima yogyakartska univerza Fakulteto za geografijo velikosti slovenskih filozofskih fakultet.

Uspeh, kot ga Slovenci še nismo dosegli, je na letošnji geografski olimpijadi uspel dijaku Alexandru Škofu (Gimnazija Brežice, mentor Boštjan Špiler). Osvojil je zlato medaljo in postal svetovni podprvak – dosegel je namreč drugo mesto, kar dijakom iz Slovenije na tem tekmovanju ni uspelo še nikoli. Ponosni smo tudi na ostale tri tekmovalce. To so bili: Maksim Sinkovič Korošec (Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran, mentorica Eva Slekovec), Gregor Samsa (Šolski center Postojna, mentorica Danijela Horvat) in Filip Ferlan (Gimnazija Želimlje, mentorica Tina Šlajpah).

Samo tekmovanje sestoji iz treh delov: teoretičnega preizkusa znanja, terenskega dela in multimedijskega testa, preverjajo pa se različne zmožnosti (od sklepanja, računanja, kartiranja, do argumentiranja in načrtovanja). Stare tekmovalne pole so dostopne na spodnji povezavi.

Tekmovalce sta tekom celega dogodka spremljala mentorica državnega prvaka, Eva Slekovec, in koordinator tekmovanja v Sloveniji, dr. Borut Stojilković, ki je skrbel tudi za dodatne priprave tekmovalcev. Ob tem velja nameniti posebno zahvalo tudi ŠC Postojna, ki je celotno ekipo med pripravami gostil.

Znani pa so tudi že prihodnji gostitelji: prihodnje leto bo to Dublin na Irskem, nato pa se bomo znova podali dlje: v letu 2025 bo merjenje mišic potekalo v tajskem Bangkoku, leto za tem pa v Istanbulu v Turčiji. Zato pa tekmovalci in mentorji: zavihajte rokave! Jeseni vas čaka že šolska raven tekmovanja sezone 2023/2024.

Več o mednarodni geografski olimpijadi si lahko preberete na http://www.geoolympiad.org/, o letošnji izvedbi v Indoneziji pa na https://2023.geoolympiad.id/.

Avtor besedila: Borut Stojilković

Avtorji fotografij: Eva Slekovec, Naila Fadilah in Borut Stojilković

Morda vam bo všeč tudi...